5 kiemelkedő magyar séf, akik a főváros után vidékre igazoltak

Szakmájuk kiválóságai, akik Budapesten éltek és főztek, majd a vidéki életet választották. Örömteli látni azt a folyamatot, hogy ma már nem csak a fővárosban tudja elképzelni egy séf, hogy megvalósítsa a szakmai álmait. Öt konyhafőnök következik, akik lakhelyet, sőt sok esetben életstílust is váltottak. Ma már végre nem egy nagy budapesti vízfej jellemzi a hazai éttermi térképet, és csoda gasztronómiai élmények várnak Esztergomtól Villányig.

  • A csúcs siker: Pesti István igazolása a tatai Platánba 

A tatai Platán Gourmet Pesti Istvánnal a konyha élén az első magyar vidéki étterem, amely 2 Michelin-csillagos minősítést szerzett. (A Platánon kívül csak a budapesti Stand rendelkezik két csillaggal.) 

A francia étteremkalauz ítészeinek jó ideje látókörében van Pesti István, aki 2015-ben a budapesti Tantiban Michelin-csillagot szerzett. A séf nem sokkal később távozott az étteremből, hátrahagyva a csillagos műhelyt. Életében új fejezetet nyitott Komárom-Esztergomban, először a mai Platán Bisztróban, majd két külön egységre bontották a szélesebb kör számára elérhető Bisztrót és a magasabbra pozicionált Platán Gourmet-t. 

A két Michelin-csillag magáért beszél: Pesti István gasztroszentélye teljesen egyedi élményt nyújt, amely – ahogy a kalauz is ajánlja – megéri a kitérőt. A minden bizonnyal legszebben tálaló magyar séf mind formailag, technológiailag Tatán teljesedett ki igazán, és túlzás nélkül feltette ezt a bájos várost a gasztronómia nemzetközi térképére. 

Pesti István / forrás

Platán Gourmet 

Tata, Kastély tér 6. 

  • Michelin-csillag Esztergom egén: Barna Ádám, 42 

Barna Ádám séfről jó ideje az az általános közvélekedés, hogy az egyik legtehetségesebb a hazai topséfek körében. Pályája izgalmas kanyarokat vett, a Békés megyei származású séf Ausztriában már komoly szakmai sikert tudhatott magáénak, a Gault & Millau étteremkalauz pontrendszerében egy sapkával értékelt étteremből a két sapkás minősítést ért el. 

Ezután sokáig Budapesten élt és főzött, a St. Andrea Restaurant és a St. Andrea Wine & Skybar séfjeként. Sokakat meglepett a váltás a St. Andrea után, ugyanis a gasztronómiai értelemben némileg kieső Esztergomban egy új étteremben tűnt fel. A belvárosi 42 némi finomhangolás után megtalálta a saját stílusát, amelyet 2022 végén a francia Michelin-kalauz egy csillaggal értékelt. Ezzel a 42 Restaurant lett Magyarország első egy Michelin-csillagos étterme Budapesten kívül. Nemrégiben megnyitották a Piac 42-t is, a kötetlen hangulatú hely reggeliző, gasztropub és bisztró – és csak tőlünk függ, hogy melyik arcára vagyunk kíváncsiak. Barna Ádám felszabadult magyar és nemzetközi konyhája immár két helyszínen is kiélvezhető. 

Barna Ádám / forrás

42 Restaurant és Piac 42 & Bisztró  

Esztergom, Széchenyi tér 23. 

  • Volenter István hazatérése: Öregprés Étterem 

Volenter István néhány éve Budapestről Mórra költözött. A Bocuse d’Or versenycsapat edzőjeként és az Albatros Party Service executive-chefjeként dolgozott a fővárosban, majd megvalósította a saját történetét. A móri származású séf a Fogadó az Öregpréshez nevű szálláshely éttermét vette át, és alakította át saját koncepciója szerint. „A hagyomány új arca”, ahogyan a 25 év után megújult Öregprés aposztrofálja magát.  

Romantikus elem a történetben, hogy Volenter István a pályája elején mintegy hét évet a (régi) Öregprésben húzott le. Ma pedig a korábbi Bocuse d’Or-versenyző és -csapatedző Volenter István olyan helyet visz Móron, ami miatt érdemes a sváb település felé kanyarodni. Vidéki sikk, a kulináris tradíciók tisztelete, egy kis nosztalgiába csempészett újító felfogás – ez Volenter István konyhája. 

Volenter István / forrás

Öregprés Étterem 

Mór, Táncsics Mihály u. 5. 

  • Egy nagy egymásra találás: Krasznai Norbert és a Szőlősi Kocsma 

Ki gondolta volna, hogy Krasznai Norbert a pesti Broadwayről a Balaton-felvidék egyik szupernyugodt, csöpp falujára vált? A Nagymező utcai nyüzsgésből költözött a séf az északi partra, a Fleischer Restobart hagyva maga mögött. Korábban is menő fővárosi éttermekben állt hely, a Société Budapest, a Monk’s Bistrot és a Gerlóczy Kávéház konyháit vitte, továbbá a zánkai Zen Garden Bamboo Bistrójában tűnt fel. De mi is jelentette a vonzó ajánlatot Balatonszőlősre? 

Tálos Attila, hazai borguru, a Bortársaság és a Gellavilla Pincészet alapítójának szerelemprojektje a Szőlősi Kocsma. 2017 óta működik, de a konyhájának híre azóta terjed szájról szájra, mióta Krasznai Norbert tölti be a séfposztot. Egyszerre ösztönös és kidolgozott, egyszerű, mégis kreatív, egyszóval olyan, mint maga a Szőlősi Kocsma. Átgondoltabb, filozofikusabb, egyszóval több, mint amire számít az ember. 

Szőlősi Kocsma 

Balatonszőlős, Fő u. 10. 

  • Balatoni siker: Horváth Csongor, Neked Főztem 

Horváth Csongor étteremtulajdonos-séf és felesége, Horváth-Kertész Orsolya Budapestről költöztek a Balatonra, és milyen jól tették! A fővárosból való kicsekkolás után Csongor először a 2010-es években rendkívül felkapott Káli-medencében vállalt séfként munkát, és a köveskáli Kővirág étteremben főzött. 

Ezután párjával saját vállalkozásba fogtak, és először strandbüfét nyitottak. Több köztes állomás után – Alsóörsön és Balatonfüreden – végül Zánkán, a Fő utcán lett biztos bázis a Neked Főztem, amely megbízhatóan az északi part egyik kedvence. 

Már a kezdeti büfében, a zánkai strandon is messze kimagaslottak a mezőnyből, Horváth Csongor kézjegye pedig azóta is a házias gourmet konyha, a sallangmentes vidéki idillben, természetközelben, a helyi termelőkkel való szoros kapcsolatban. 2015 óta nekünk főznek. 

Horváth Csongor és Horváth-Kertész Orsolya / forrás

Neked Főztem 

Zánka, Fő u. 7. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Szőlősi Kocsma

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek