Káros lehet egy retró édesség a magzatra

A terhesség alatt fontos odafigyelni arra, mit eszünk és mit iszunk, ezt mindenki tudja. Mint kiderült, egy bizonyos édességet például érdemes elkerülni.

Az édesgyökérnek igencsak megosztó az íze, pedig pozitív hatással van a szervezetre. Jót tesz például a mellékveséknek és az emésztőrendszernek, segíthet megelőzni a fogszuvasodást és a rákos megbetegedéseket, emellett támogatja az immunrendszert, és erős gyulladásgátló hatása is ismert. Egy kutatás azonban rávilágított, hogy veszélyeket is rejt fogyasztása, különösen a várandósok számára.

Káros lehet ez a növény a magzatra

Mint a tanulmányból megtudhatjuk, nem is az édesgyökér, hanem a belőle készült édesség lehet veszélyes: a medvecukor.

Terhesség alatti túlzott fogyasztása káros hatásokat gyakorolhat a magzat fizikai és szellemi fejlődésére

 – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

Az édesgyökér hatóanyaga, a glicirrizinsav nagy mennyiségű bevitele nátriumfelhalmozódáshoz és káliumveszteséghez vezethet, nem csak terhes nők esetében. Ezek következtében magas vérnyomás, vízvisszatartás és izomgyengeség is kialakulhat.

Medvecukor

Éppen ezért az javasolják, hogy a magas vérnyomással, cukorbetegséggel, illetve szív- és érrendszeri betegséggel küzdők inkább kerüljék el az édesgyökér-tartalmú termékek tartós fogyasztását. De ugyanez vonatkozik a várandós nőkre is.

Forrásunk volt.


Még több cikk a várandóságról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek