Így hozz ki a padlizsánból még többet idén nyáron

Nyár van, így sanszos, hogy amúgy is bevetjük majd a szezonális padlizsánt a konyhában – persze kérdés, hogyan tesszük majd ezt. A megszokott, talán kissé megkopott módokon, avagy nyitunk új megoldások, új receptek felé is? Legyen inkább az utóbbi!

Valamilyen okból kifolyólag – talán furcsa kinézete, felépítése, belseje, állaga miatt – a padlizsán arra készteti a házi szakácsot, hogy ismételten újragondolja a zöldséggel ápolt viszonyát. Már ha csak kezünkbe fogjuk, megcsaphat minket az ihlet incselkedő szele: hogy na, kezdjünk valami olyat a padlizsánnal, ami még precedens nélküli. Tegyünk így idén nyáron, merítsünk az alábbi ötletek kreatív energiáiból!

Így hozz ki a padlizsánból még többet idén nyáron

Égesd oda

Kezdjünk kicsiben: nem lesz olyan idegen ötlet, sőt, már valószínűleg alkalmaztuk is korábban… csak épp véletlenül. A padlizsán külseje hajlamos az odakapásra – főleg, ha egészben sütjük a zöldséget, könnyedén megkormosodhat az amúgy is feketébe hajló héj.

Ezt azonban ne kudarcként fogjuk fel, hanem egy kiváló lehetőségként: ugyanis ilyenkor nemcsak a héj pörkölődik meg, hanem egy kicsit a zöldség húsa is.

Sőt, át is vesz valamennyit a kellemesen füstös ízből, amit egyes helyzetekben szépen kihasználhatunk. Mindezt anélkül, hogy ténylegesen kormos zöldséget kéne ennünk: a héj ugyanis könnyedén eltávolítható, utána csak a színtiszta, füstös aromájú padlizsánbelső marad.

Padlizsánkrémesíts mindent

Mindegy, hogy füstös vagy sem, ezt a pépes zöldséget (vagy a belőle készített krémet) felhasználhatjuk megannyi receptben – még olyanokban is, amelyekre elsőre nem gondolnánk. Tegyük a sült padlizsánt fűszeres-keleties egytálételekbe, gabonás köretekbe vagy rakottasok rétegei közé.

Turmixoljuk akár krémlevesbe (paradicsommal, paprikával kiválóan együttműködik) vagy használjuk salátában (majonézesen, ecetesen, nem számít), mindenhol megállja a helyét.

Használd tésztaalapként

Ugyanezt a sült zöldséget tésztává is alakíthatjuk: a gnocchi alapreceptjét kell csupán kölcsön vennünk a kulináris kalandhoz. A főtt krumpli helyét veszi át a puhára, krémesre sült padlizsán – annyi liszttel kell összegyúrnunk, hogy ruganyos, formázható gombócot kapjunk.

Az ebből formázott kis gnocchik sós vízben kifőzve, paradicsomos, de akár tejszínes szószban is a tányérokra kerülhetnek.

Kóstold meg édesen

A padlizsán olyannyira furcsa zöldség (igazából gyümölcs), hogy még édes ízekkel is párosíthatjuk. Tegyük például paradicsomos-fetás, édeskésre ízesített baklavába, vagy főzzünk belőle szirupos lekvárt, chutneyt. Ezek kiváló húskísérők lehetnek, de landolhatnak sajttálakon, felvágottak mellett is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári tipp, trükk és ötlet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek